lb rb
date a dog logo

Alarm om epilepsie-brokken
GENT -  Dierenartsen verbonden aan de Universiteit van Gent slaan alarm nadat jonge puppy's epilepsie-aanvallen kregen na het eten van een bepaalde soort hondenbrokken.

Het zou gaan om de brokken van Bento-Kronen, 'Lamb & Rice All Breeds Growth 8'. Het voer is ook in Nederland verkrijgbaar. Of de aanvallen van de dieren direct in verband staan met het eten van de brokken, is niet bewezen, maar volgens dierenarts Sofie Bhati, kliniehoofd neurologie aan de Universiteit van Gent, hebben de puppy's in kwestie stuk voor stuk de brokken gegeten. De dierenkliniek lichtte de producent Versele-Laga in nadat bezorgde baasjes langskwamen omdat hun honden zich abormaal gedroegen. "Volgens de eigenaren vertoonden ze een soort epileptische aanvallen. Het bleek om jonge honden te gaan die allemaal die specifieke voeding kregen", aldus Bhati in Het Laatste Nieuws. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) noemt de zaak 'vreemd'. "We wachten het onderzoek af, maar mogelijk veranderde een leverancier de samenstelling zonder ons medeweten. Uit voorzorg hebben we besloten om de hondenvoeding die de laatste acht maanden is verkocht terug te roepen", zegt marketingmanager Ann Breugelmans.


19 april 2011
Nederland in top 10 dierenleed

AMSTERDAM -  Nederland heeft de twijfelachtige eer hoog op de lijst van dierenleed te staan. Ons land staat op de vierde plaats van een lijst met landen waar dierenleed grootschalig voorkomt.De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen.

Vorig jaar stond Nederland op de zesde plaats. Dit jaar is ons land twee plaatsen gestegen, door onder meer het verhandelen van zieke paarden, handel in tal van levende dieren via websites en het verlenen van een jachtvergunning aan leden van het Koninklijk huis. Ook de talloze meldingen over mishandelen en verminken van eenden, ganzen, zwanen, honden en katten zorgen ervoor dat ons land nu op de vierde plek staat.

De grootste stijger is Aruba, dat maar liefst zeventien plaatsen omhoog ging en nu op een twaalfde positie staat. Opnieuw wordt genoemd het afmaken van dieren, maar liefst 8500 dieren. In gesprekken met de Arubaanse overheid werd dit aantal dieren bevestigd.

Dalers waren er gelukkig ook te melden met als grootste daler Cuba met twaalf plaatsen. De hervormingen in dit land hebben een positieve uitwerking op zowel mens als dier.

De top tien van dieronvriendelijke landen ziet er als volgt uit.
1 Griekenland
2 Spanje
3 Nederlandse Antillen
4 NEDERLAND
5 Roemenie
6 Turkije
7 Venezuela
8 Bulgarije
9 Egypte
10 Portugal

29 maart 2011
Hondje achtergelaten in vrieskou
Amsterdam -  Een dierenbeul heeft zondagnacht een hondje aan het hek gebonden van een dierenasiel in Amsterdam-Osdorp. Vervolgens heeft het diertje de hele nacht in de vrieskou gestaan.

Even voor enen stapte een man met het hondje uit een auto, keek of de kust veilig was en bond het dier aan het hek. Vervolgens ging hij er weer vandoor, blijkt uit beelden van een bewakingscamera. Na een ijskoude nacht vond een medewerker het diertje maandagochtend. "Op de beelden is duidelijk te zien hoe het beestje volledig in paniek was. De dader ging er desondanks zonder omkijken vandoor," zegt een woordvoerder tegen AT5. Naar omstandigheden gaat het
goed met het hondje.

14 februari 2011
Wanhopige bazin huurt helikopter om hond te vinden

De Haarlemse Anouk Smit (35) wilde zo graag haar hond Omer terugvinden dat ze na een dagenlange zoektocht ten einde raad maar een helikopter huurde. "Wat moest ik anders?" Inmiddels zijn de twee herenigd.

Omer ging ervandoor tijdens een zondagse strandwandeling bij Wijk aan Zee na het horen van een paar harde knallen. Omer's baasje zet alles op alles om de hond terug te vinden. Na het uitkammen van het complete duingebied met een vriend, hangt ze overal posters op. Als die geen resultaat opleveren, huurt ze een helikopter. Een duur geintje, maar via een oproep op Facebook heeft ze binnen de kortste keren 1100 euro bijeen gesprokkeld voor de helikoptervlucht.

Maar helaas levert de twee uur durende vlucht geen resultaat op. Na vijf dagen is er eindelijk goed nieuws; de hond is gesignaleerd in de duinen. Omer is een hond die in Turkije in een bos is gedumpt. De Stichting AAI heeft hem naar Nederland gehaald. Tot ze een geschikt baasje hebben gevonden, blijft hij bij Anouk. "Ik ging zoeken op die plek. Op een gegeven moment zagen we elkaar. Omer, die sterk vermagerd was rende dolenthousiast op me af. En ik was natuurlijk net zo blij. Het zou prachtige televisie zijn geweest!" (WT)  

1 augustus 2012
Help!  Ik heb een hondenleven!

Dierenopvangcentrum Amsterdam, grootste asiel van Nederland, start op donderdag 4 oktober 2012, Wereld Dierendag, met een unieke actie: Help! Ik heb een hondenleven! en JIJ kunt eraan deelnemen!
Gedurende 14 dagen kunnen dierenliefhebbers aan den lijve ondervinden hoe het leven van een asielhond eruit ziet. In blokken van 12 uur (08.00-20.00 uur en 20.00-08.00 uur) wordt men in een kennel in het asiel gehuisvest. Via de (social) media, internet en mobiele telefoon probeert men zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de broodnodige renovatie van onze hondenspeelvelden ter verbetering van het dierenwelzijn. Is jouw interesse gewekt?

Opzet
Jij laat je voor de duur van minimaal 1 blok van 12 uur in een hondenkennel opsluiten en ervaart het leven van een asielhond. Erken de beperkingen en benodigdheden en sprokkel zoveel mogelijk geld bij elkaar voor de renovatie van onze hondenspeelvelden.
Via webcams kijkt de wereld 24 uur per dag mee. De actie is ook 24 uur per dag te via de website Help! Ik heb een hondenleven!.
Noodzaak
Honden hebben fysieke en mentale uitdaging nodig om hun energie en stress kwijt te raken. Zeker honden die ongewild (langdurig) in een asiel verblijven. Speelvelden zijn noodzakelijk om het welzijn van de hond te verbeteren.
We hebben altijd gemiddeld 120 honden in het asiel zitten en niet genoeg vrijwilligers om die iedere dag uit te laten. Zelfs niet iedere tweede dag! De huidige speelvelden staan bij het minste buitje echter onder water en er is voor de dieren eigenlijk maar weinig te beleven. Alle speelvelden krijgen daarom een makeover en worden veranderd in een hondenparadijs. Dit is nodig voor het welzijn van de honden. Een ontspannen hond vindt nu eenmaal sneller een nieuw baasje dan een gestreste hond.
Met jouw deelname kun je bijdragen aan het veraangenamen en/of verkorten van het verblijf van de honden in het asiel.
Toekomst
Ons streven is om met deze actie een voorbeeld te zijn voor andere asielen in Nederland en Europa en wij hopen hen te stimuleren en motiveren een soortgelijke actie te starten voor hun eigen asiel. Wij werken aan het ‘speelveld van de toekomst’ en delen de opgedane kennis en ervaring van de aanleg graag met onze collega’s.
Wij zien graag ieder jaar op 4 oktober, Wereld Dierendag, deze actie terugkomen in alle asielen van Nederland (en de rest van Europa). Een gezamenlijke actie ter verbetering van het dierenwelzijn, dat is toch fantastisch?!
Aanmelden
Durf jij de uitdaging aan en ken jij nog andere geïnteresseerden? Meld je dan aan, alleen of in een team met bijvoorbeeld vrienden en/of collega's?  Kijk op www.helpikhebeenhondenleven.nl voor de details en schrijf je in!
Onze asielhonden zijn je nu al zeer dankbaar!
   
Met vriendelijke groet,
Dierenopvangcentrum Amsterdam


8 februari 2012
Help je hond goed de winter door!

 

De pootjes van honden hebben in de winter veel te verduren. Met name als het kwik onder nul zakt, heeft uw viervoeter bescherming nodig. Als u rekening houdt met onderstaande tips, dan belet niets u om te genieten van een heerlijke winterse wandeling, samen met uw hond.

  • Bij extreme kou zijn de voetzooltjes minder veerkrachtig. Smeer ze in met speciale teer, verkrijgbaar bij de dierenarts, zodat wondjes worden gedicht en de zooltjes verhard.
  • Pekel is niet goed voor hondenpoten. Smeer ter bescherming de voetzooltjes in.
  • Het is gevaarlijk om honden zomaar op het ijs te laten. Ze zijn zelf niet in staat om te beoordelen of het ijs betrouwbaar is. Daarnaast bestaat het gevaar van uitglijden, met soms ernstige blessures tot gevolg.
  • Honden zijn gek op spelen in de sneeuw, maar laat ze geen sneeuw eten. Van sneeuw krijgen zij maagklachten.
  • Tijdens een winterse wandeling is het belangrijk dat honden flink in beweging blijven, zodat ze niet te veel afkoelen.

Bron: www.dierenbescherming.nl


12 mei 2011
Stoel wiegt je hond in slaap

Op zoek naar een moderne manier om je hond een eigen plekje in huis te bezorgen? Dan is de Rocking-2-gether stoel van Paul Kweton zeker jouw ding.
De schommelstoel is voorzien van een soort huisje onderaan, waardoor je hond altijd een veilige rustplaats kan opzoeken. Bovendien helpt jouw gewieg hem in slaap te krijgen, zodat jij wat meer rust hebt. De schommelstoel is momenteel enkel
een concept, het is nog niet duidelijk of de stoel ook effectief op de markt zal komen. Beeld: Paulkweton.com
10 maart 2011
Nederlandse politie stuurt blaffende hond naar therapeut

In Nederland stuurt de politie van de regio IJsselland blaffende honden sinds enkele jaren naar een gedragstherapeut om overlast tegen te gaan. Dat proefproject is nu zo goed meegevallen dat het wordt uitgebreid naar heel het land. Morgen krijgen bijna dertig hondengedragstherapeuten een opleiding daarvoor.

Het initiatief van het proefproject kwam van de Hondenbescherming, die het gebruik van anti-blafbanden aan de kaak stelde. "Anti-blafbanden zijn hondonvriendelijk en nemen ook de oorzaak van het blaffen niet weg", zegt directeur Ineke van Herwijnen van de organisatie. De samenwerking is zo goed verlopen dat de therapeuten nu ook worden ingeschakeld bij andere zaken, bijvoorbeeld bij agressie. (anp/sam)


maart 2011
Duitse dog bevallen van 17 pups

Hania heeft met de hulp van een veearts zeventien pups op de wereld gezet. De Duitse dog onderging in een veeartsenpraktijk in Warschau een keizersnede. Haar baasje heeft nu haar handen vol met de verzorging van de hondjes. Gabriela Kubalska wou haar vier jaar oude Hania heel wat pijn besparen en ging met de hoogzwangere hond naar een praktijk. De hond was voor de eerste keer zwanger en is nu moeder van acht kleine reuen en negen kleine teven. Hania krijgt niet alleen de hulp van haar baasje, ook een andere volwassen teef ontfermt zich over de hondjes. In september vorig jaar beviel ook al een hond in Duitsland van zeventien pups. Toch blijft het een vrij uitzonderlijke gebeurtenis. (vsv)

25 februari 2011
Na eenkindpolitiek nu ook eenhondpolitiek in Shanghai

Shanghai, de grootste stad van China met zowat 20 miljoen inwoners, heeft door de stijging van het aantal huisdieren een eenhondpolitiek ingevoerd. De nieuwe wet, die op 15 mei van kracht wordt, bepaalt dat elk huisgezin nog maximum een hond mag bezitten, zo meldt de krant China Daily. Huisgezinnen die reeds twee honden bezitten, zullen die mogen houden, zo klinkt het. Met de steeds groter wordende middenklasse in China, heeft ook de hond het er steeds beter. Shanghai zou volgens officiële cijfers 800.000 honden tellen, waarvan slechts een kwart geregistreerd is. Dertig jaar geleden voerde het communistische China een eenkindpolitiek in, om de bevolkingsexplosie in te dijken. De maatregel is vandaag nog steeds in voegen is, maar weliswaar versoepeld. (belga/vsv)

1 januari 2011
Wat is de overheid van plan met het verplicht chippen van honden?
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is van plan om het chippen van honden verplicht te stellen. Het plan is onderdeel van de Nota Dierenwelzijn.

Tijdstraject Het gaat om voorgenomen beleid. De Nota Dierenwelzijn (NDW) en de Nationale Agenda Diergezondheid (NAD) zijn samen met het voorstel Wet Dieren onderdeel van het 'drieluik' dieren. De streefdatum voor inwerkingtreding was 1 januari 2011, maar is verplaatst naar het najaar van 2011. Inwerkingtreding van de nieuwe regels is afhankelijk van goedkeuring door de Eerste Kamer en publicatie in het Staatsblad. De ministerraad en de Tweede Kamer hebben ingestemd met de Nota Dierenwelzijn.

Aanpak vermissing en verwaarlozing honden Het chippen van honden moet dierenwelzijnsproblemen tegengaan. Zoals vermissing van honden, zwerfhonden, mishandeling, verwaarlozing en malafide handel in honden. Het ministerie van EL&I eist dat de verplichting zo min mogelijk administratieve lasten en kosten voor hondenbezitters heeft. De uitvoering hiervan wordt nog uitgewerkt. 
info@dateadog.nl  
lb rb